CDA Groningen wil duidelijkheid over mogelijke komst kerncentrale in Eemshaven

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Het CDA in de Provinciale Staten van Groningen eist opheldering over de mogelijke komst van een kerncentrale in de Eemshaven. De partij stelt dat er spanningen zijn ontstaan sinds de BBB de Eemshaven als potentiele locatie voor kernenergie heeft genoemd.

BBB-fractievoorzitter Gouke Moes gaf aan RTV Noord aan dat er ruimte is voor een kerncentrale in de provincie. Dit was zijn reactie op een plan in de Tweede Kamer om niet twee, maar vier grote kerncentrales in Nederland te plaatsen. Zijn partij staat open voor een centrale in de provincie.

Onrust onder inwoners

Volgens het CDA is er onrust ontstaan, vooral in het aardbevingsgebied, na de uitspraak van de BBB. Inwoners maken zich zorgen over de mogelijke komst van een kerncentrale in de Eemshaven, zegt Robert de Wit van het CDA. De partij wil hierover een debat voeren om duidelijkheid te scheppen.

Ondanks dat het CDA niet tegen kernenergie in de provincie is, zijn zij tegen de vestiging van een kerncentrale in de Eemshaven. Als het debat plaatsvindt, wil de partij via een motie afdwingen dat deze locatie niet als potentieel wordt gezien.

Focus op waterstof

Robert de Wit geeft aan dat de provincie zich eerst op de ontwikkeling van waterstof moet richten, in plaats van automatisch ja te zeggen tegen kernenergie.

Reactie van de BBB

De BBB heeft nog niet officieel gereageerd op het verzoek van het CDA om een debat te voeren. Woensdagmorgen zal duidelijk worden of het debat er gaat komen in de Provinciale Staten. Op dit moment staat de provinciale regelgeving geen bouw van een kerncentrale toe. Mochten er plannen komen voor een kerncentrale, dan moeten eerst de regels worden aangepast door de Provinciale Staten.

PvdA in Het Hogeland

De PvdA in Het Hogeland is niet tevreden dat de Eemshaven wordt genoemd als locatie voor een kerncentrale en heeft een motie ingediend. Volgens fractievoorzitter Jannie Klei heeft Groningen lang genoeg de stekker van Nederland geweest en kampen ze nog steeds met de gevolgen van de gaswinning.